ASPARAGUS OFFICINALIS L. O‘SIMLIGINI URUG‘LARIDAN KO‘PAYTIRISH VA KO‘CHATLARINI YETISHTIRISH
Maqola haqida umumiy ma'lumotlar
Maqolada Asparagus officinalis L. o‘simligining urug‘laridan ko‘paytirish bo‘yicha olib borilgan tadqiqot natijalari yoritilgan. Tadqiqotlarimizda sarsabilni xorijdan keltirilgan 16 ta nav va duragaylari olinib, ularni urug‘laridan ko‘paytirish, ko‘chatlar tayyorlash, ularni ochiq maydonga ekish va parvarish bo‘yicha izlanishlar olib borildi.
Sarsabil nafaqat inson iste’moli, balki shifobaxsh xususiyatlari uchun ham madaniylashtirilgan beri qimmatli sabzavot bo‘lib kelmoqda. Hozirgi vaqtda yangi (barra), konservalangan va muzlatilgan sarsabil mahsulotlariga bo‘lgan talabning ortishi tufayli barcha qit’alarda uni yetishtirish hamda ekilgan maydonning barqaror o‘sishi kuzatilmoqda. Sarsabil yuqori parhez qiymati va yilning birinchi yarmida bozorda yangi sabzavotlar tanqisligida mavjudligi tufayli yuqori ozuqaviy va iqtisodiy ahamiyatga ega bo‘lgan sabzavot hisoblanadi.
Sarsabil ko‘chatlarini tayyorlashda urug‘larini xona sharoitida undirib, himoyalangan maydonlarda maxsus idishlarda ekib o‘stirish maqbul usul hisoblanadi. Ochiq maydonga ekilgan nihollarni yaxshi o’sib rivojlanishi uchun o‘suv davrida mineral o‘g‘itlar bilan oziqlantirishi, qatororalarini chopish va begona o‘tlardan tozalash lozim. Parvarishlanayotgan ko‘chatlarda poyalarni to‘g‘ri shakllantirish kelgusi yilda ildizpoyalardan yangi (barra) novdalar ko‘proq unib chiqishi imkonini beradi.
1. GÜVENÇ, A., & KOYUNCU, M. (1999). Studies on anatomical structure of the roots of Asparagus species (Liliaceae) growing in Turkey. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 28(1), 15-36.
2. Negi, J. S., Singh, P., Joshi, G. P., Rawat, M. S., & Bisht, V. K. (2010). Chemical constituents of Asparagus. Pharmacognosy Reviews, 4(8), 215.
3. Азимов Б.Ж., Азимов Б.Б., Остонақулов Т.Э., Шокиров А., Мавлянова Р.Ф. [ва бошқ.] (2023). Сабзавот, полиз ва картошка экинларида тажрибалар ўтказиш услуби: услубий қўлланма, 264 б.
4. Елисеева Т., Тарантул А. (2020). Спаржа. Asparagus - useful properties, composition and contraindications. Journal. edaplus.info - Журнал здорового питания и диетологии, No. 4, (Vol. 14), 15-26
Елисеева, Т., & Тарантул, А. (2020). Спаржа (лат. Aspáragus). Журнал здорового питания и диетологии, (14), 15-26.
5. Журтова, З. Х. (2019). Биологические особенности развития спаржи. In Научные труды студентов Горского государственного аграрного университета" Студенческая наука-агропромышленному комплексу" (pp. 102-103).
6. Кайтмазова, В. В. (2021). Морфологические особенности спаржи лекарственной. In Вестник научных трудов молодых учёных, аспирантов и магистрантов ФГБОУ ВО" Горский государственный аграрный университет" (pp. 98-101).
7. Литвинов, С. С. (2011). Методика полевого опыта в овощеводстве.
8. Мавлянова Р.Ф., Шокиров А.Ж., Иброҳимов Б.А. ва бошқ. (2023) Сабзавот етиштириш: қўлланма, 224 б.
9. Нефедова, Л. М. (1992). Методика опытного дела в овощеводстве и бахчеводстве.
10. Плотников, М. Ю. (2018). Элементы технологии выращивания рассады спаржи (Asparagus officinalis) в условиях импортозамещения. Научные труды Чебоксарского филиала Главного ботанического сада им. НВ Цицина РАН, (11), 103-106.
11. Поляков, В. А. (1988). Спаржа–Агротехника. ВА Поляков-Агропромиздат.. – 35 с.
12. Рахимов А.Р. (2023) Сарсабил плантацияларини яратиш ва оналик кўчатзорларини ташкил этиш. O‘zbekiston qishloq va suv xo‘jaligi agrar-iqtisodiy, ilmiy-ommabop jurnali. Maxsus son [2], 22-24.
Raximov, A. R. (2024). ASPARAGUS OFFICINALIS L. O‘SIMLIGINI URUG‘LARIDAN KO‘PAYTIRISH VA KO‘CHATLARINI YETISHTIRISH. Academic Research in Educational Sciences, 5(1), 96–103. https://doi.org/
Raximov, Abdulla. “ASPARAGUS OFFICINALIS L. O‘SIMLIGINI URUG‘LARIDAN KO‘PAYTIRISH VA KO‘CHATLARINI YETISHTIRISH.” Academic Research in Educational Sciences, vol. 1, no. 5, 2024, pp. 96–103, https://doi.org/.
Raximov, R. 2024. ASPARAGUS OFFICINALIS L. O‘SIMLIGINI URUG‘LARIDAN KO‘PAYTIRISH VA KO‘CHATLARINI YETISHTIRISH. Academic Research in Educational Sciences. 1(5), pp.96–103.